Retkiruokien kuivaus ensikertalaisena

Parilla helpolla vinkillä retkiruokien kuivaamisessa onnistuu myös ensikertalainen. Kun retkiruoat kuivaa etukäteen, saa vaelluksella vähintään yhtä hyvää ruokaa kuin kotona. Olin pitkään ajatellut, että kuivaaminen on vaikeaa, siihen tarvitsee kuivurin ja että prosessi ylipäänsä olisi turhan hankala toteutettavaksi. Kun sain kuulla että kuivaaminen onnistuu myös uunissa ilman kuivuria, sain vihdoin innostuksen kokeilla omien retkiruokien kuivaamista.

Tässä postauksessa kerron, miten ruokia kuivataan uunissa sekä jaan kolme helppoa ensikertalaiselle sopivaa retkiruokareseptiä, joilla aloittaa omien retkiruokien valmistus. Lisäksi pääset sukeltamaan kokeilevaan keittiööni, sillä kerron myös mitä ruokia kannattaa ja ei kannata kuivata, jotta sinä vältyt samoilta virheiltä. Tai no, virheitä tulee varmasti, sillä kuivaamaan oppii yrityksen ja erehdyksen kautta.

vegan and wild retkiruokien kuivaus
vegan and wild retkiruokien kuivaus

Ensimmäiset ruoat kuivasin heinäkuiselle 300km pyöräretkelle Saksaan ja Itävaltaan. Näin jo mielessäni kauhukuvia ruokavaliosta, joka koostuisi kokiksesta, ranskiksista ja sipseistä. Varustautuminen omilla kuivatuilla ruoilla palkitsi nälkäisenä tien päällä.

Kuivaamisen alkeet uunissa

  • Asettele kastike/kasviskeitto/pilkotut kasvikset/proteiini/you name it väljästi ja ohuesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.

  • Kuivaa ruokia 50 asteisessa uunissa kiertoilmalla.

  • Pidä uunin luukku auki esim. puukauhan avulla, jotta kosteus pääsee ulos.

  • Välillä kuivatettavaa ruokaa kannattaa käänneellä, jotta se kuivuu nopeammin.

  • Ruoka on kuivaa, kun se näyttää ja tuntuu rapealta.

Mitkä ruoat kuivuu?

  • kasvikset

  • vegeproteiinit

  • pakasteet

  • valmiit kastikkeet, tahnat, keitot

  • oikeastaan kaikki ruoat

Mitkä ruoat ei kuivu?

  • liian rasvaiset elintarvikkeet

  • liian nestepitoiset elintarvikkeet (kauramaito)

Näillä nyrkkisäännöillä pääsee pitkälle, mutta poikkeuksia löytyy. Olen lukenut, että fetaa pystyy rasvaisuudesta huolimatta kuivattamaan, samoin kookosmaitokin oli kaverillani kuivunut vaikka itse en siinä onnistunut. Kuulemma kookosmaito ennastui melko hyvin joitakin sattumia lukuunottamatta eikä kuivaaminen vaikuttanut makuun. Myös tofu on raaka-aine, jota ei kannata kuivata, sillä se kyllä kuivuu, muttei ennastu hyvän makuiseksi. Siksi kannattaakin suosia muita proteiinin lähteitä. Lemppareitani on tölkkipavut ja Vöner sekä s0ijarouhe, joka ei tosin vaadi kuivaamista.

Kuinka pitkään raaka-aineen kuivaaminen kestää?

  • Pieneksi pilkotut kasvikset kuivuvat nopeasti. (maksimissaan 8h)

  • Mitä enemmän nestettä, sitä pidempään kuivaaminen kestää. (pidempään kuin 8h)

Mustapapuja tölkistä meksikoriisiä varten sekä edamamepapuja pakasteesta kuivattuina herkkunuudeleihin. Näiden koostumus kuivana on kivikovan rapea. Molemmat kuivuvat melko nopeasti. Myös hienoksi pilkotut kaali- ja porkkanasiivut kuivuvat nopsaan, kun niitä muistaa käännellä kuivauksen aikana. Näin pieneen tilaan kuivuu 400g tuoretta kaalia ja kuusi porkkanaa.

Mistä tietää onko ruoka kuivaa?

Kuiva ruoka näyttää ja tuntuu rutikuivalta eikä se tuoksu juuri millekään. Poikkeuksena kirsikkatomaatit ja paprika, jotka kuulemma voivat jäädä kuivattuinakin vähän nahkeaksi.

vegan and wild retkiruokien kuivaus

Sitruunaruohocurrya parsakaalilla ja täysjyväriisillä

Kokemukseni ensikertalaisena - vinkit ja virheet

Helpoin on aloittaa kasviksista, pavuista ja muista raaka-aineista, jotka eivät ole kovin rasvaisia tai sisällä paljoa vettä. Kookoskerma on sen verran rasvaista, että sitä en ole onnistunut kuivaamaan. Toinen ei-niin-onnistunut kuivauskokeilu oli myös Saksan reissulle kuivattu parsakaali, joka haisi jo kaukaa aivan järkyttävältä. Jouduin soittamaan reissun päältä Saaralle, joka kertoi, ettei kuivattu ruoka tuoksu millekään, varsinkaan pahalle ja ruokamyrkytykseltä välttyäksemme parsakaalipahus pitäisi heittää pois. Se ei siis ollut kuivunut kunnolla, vaan parsakaaliin jäänyt kosteus oli pilannut sen.

Note to self: Malta kuivata ruokia tarpeeksi pitkään.

Kotona jaan kaikki ruoat omiin pusseihinsa. Jokaisessa pussissa on ateria kahdelle hengelle.

Kotona

Kannattaa pakata jokainen ateria annospusseihin, jotta kokkaaminen retkellä helpottuu, kun jokainen kompontentti on omassa pussissaan, josta niitä ruoanlaiton edetessä käytetään. Esim. kahden hengen hummuspasta kannattaa pakata yhteen pussiin (mikäli syöjiä on siis kaksi). Jos olet retkellä itseksesi, pakkaa yhteen pussiin yksi annos. Eli hummuksen ainekset yhteen pussiin, kuivatut kasvikset toiseen ja kolmanteen pasta.

Retkellä

Keittimellä:

Ruoka valmistuu kätevästi kaasukeittimellä, kun valmis annospussi lisätään kattilaan veden kanssa ja keitellään pienellä lämmöllä, kunnes ruoka on ennastunut.

Ruokatermarissa:

Ruoka on helpoin valmistaa kokonaan ruokatermarissa. Esim. sitruunaruohocurry muhii kätevästi ruokatermarissa, kun sinne kaataa kuumaa vettä. Riisin voi myös valmistaa etukäteen toiseen ruokatermariin.


Meksikoriisiä helpommaksi ja herkummaksi ei retkikokkailu mene. Siihen tulevat raaka-aineet on helppo kuivata kotona etukäteen ja pakata yhteen pussiin. Retkellä sekaan kaadetaan vettä ja haudutellaan, kunnes ruoka on valmista.

Meksikoriisi

(kahdelle)

  • 200g maissia

  • 2 porkkanaa

  • 1 tölkki mustapapuja

  • 3 rkl tomaattisosetta

  • 2 rkl pepperoneja ja jalapenoja tölkistä

  • 1 dl soijarouhetta

Lisäksi:

  • 1 pussi tacomausteseos

  • 1 paketti Uncle Ben’s täysjyvä valmisriisiä

Ohje:

Kuivaa maissi, kuoritut ja pienemmäksi pilkotut porkkanat, valutetut mustapavut sekä tomaattisose sekä papperonit tai jalapenot. Lisää pussiin yhdessä soijarouheen kera. Pakkaa retkelle mukaan lisäksi tacomausteseos sekä pussillinen riisiä.

Retkellä kaada kasvikset ja soijarouhe kattilaan. Lisää vettä kunnes kasvikset peittyvät. Keittele kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää vettä tilkka kerrallaan tarpeen mukaan. Mausta tacomausteseoksella ja kaada joukkoon myös parissa minuutissa valmistuvat valmisriisit. Sekoita ja nauti!


Herkkunuudelit ovat jokaisen retken vakkariruoka. Tämä vegaaninen nuudeliruoka sopii erityisen hyvin ensikertalaiselle. Alkuperäinen resepti löytyy Saaran Retkiruokakirjasta.

Herkkunuudelit

(kahdelle)

  • 1 paketti vöneriä

  • 200g edamame-papuja

  • 3 porkkanaa

  • 200g kaalia

Lisäksi:

  • 2 pakettia Mama’s nuudeleita

Ohje:

Kuiva vöner, edamame-pavut, kuoritut ja hienonnetut porkkanat sekä ohueksi siivutettu kaali. Pakkaa pussiin.

Retkellä keitä vöneriä ja kasviksia kunnes ne pehmenevät. Lisää lopuksi sekaan nuudelit. Voit myös valmistaa herkkunuudelit ruoketermarissa kaatamalla vönerin ja kasvikset yhteen termariin kiehuvan veden kanssa ja nuudelit toiseen. Sekoita lautaselle vöneriä, kasviksia ja nuudeleita. Nauti!


Retken kohokohta on simppeli, mutta sitäkin herkullisempi hummuspasta. Helppoutta arvostava retkeilijä oikaisee valmiilla hummuksella, joka maustetaan sitruunalla ja valkosipulilla.

Hummuspasta

(kahdelle)

  • 1 rasia hummusta

  • 1 sitruunan kuori

  • 2 tl valkosipulitahnaa

  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • pastaa

  • kirsikkatomaatteja tai parsakaalia

  • 1 dl soijarouhetta (tai kuivattua vöneriä)

  • aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan (ei pakollinen mutta tekee ruoasta täyteläisen rasvaista ja suolaista varsinkin jos käytit soijarouhetta)

Ohje:

Levitä hummus, sitruunankuori, valkosipulitahna, suola ja pippuri sekaisin pellille ja kuivaa, kunnes hummustahna on täysin kuivaa. Hummuksen sekoittaminen kuivauksen välillä nopeuttaa prosessia.

Kuivaa myös halkaistut kirsikkatomaatit tai pieneksi pilkottu parsakaali. Huom! Kirsikkatomaatit kannattaa asetella pellille leikkuupinta ylöspäin kuivumisporsessin nopeuttamiseksi. Kun kasvikset ovat kuivuneet, kaada ne pussin.

Retkellä: ennasta hummus sekoittamalla kuivattu hummus kiehuvan veden (noin 1-2dl) kanssa ruokatermariin. Anna hautua. Sekoita välillä ja lisää vettä tarvittaessa. Keitä pastaa muutama minuutti. Lisää sekaan myös kirsikkatomaatit ja parsakaali sekä soijarouhe. Jos vettä on kattilassa vielä paljon, valuta suurin osa nesteestä pois. Lisää joukkoon hummus sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita ja nauti!


Olisinpa tosiaan tiennyt aikaisemmin, että kuivaus on näin helppoa. Lisää retkiruokajuttuja löytyy Instagramista @veganandwild! :)

Edellinen
Edellinen

Pinaattiletut tofuskagenilla

Seuraava
Seuraava

Kvinoa Kasvisjauhispyöryköillä